Universitetslektor i arbetsterapi
Universitetslektor i arbetsterapi
Diarienummer PAR 2025/59
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.
Enheten för arbetsterapi har ett grundutbildningsuppdrag för yrkesexamen och kandidatexamen i arbetsterapi. Programmet bedrivs genom kursbundna studier under tre år där första året består av studier i aktivitetsvetenskap och anatomi och fysiologi. Andra studieåret fokuserar på arbetsterapins arbetsprocesser inom olika verksamhetsområden med tillhörande medicinska ämnen. Tredje studieårets huvudfokus är på forskningsmetodik, kandidatuppsats, innovation och pedagogik inom arbetsterapi och avslutas med en kurs i ledarskap. Verksamhetsförlagdutbildning sker under totalt 21 veckor, de flesta förlagda under år två och tre. Enheten ger även fristående kurser på avancerad nivå i arbetsterapi, och kan utfärda en examen på avancerad nivå i arbetsterapi.
Enheten för arbetsterapi (https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/arbetsterapeutprogrammet-v1art) har en kreativ forskningsmiljö och brett samarbete med tvärprofessionella forskargrupper nationellt och internationellt. Forskningen har fokus på vardagsaktiviteters relation till hälsa genom hela åldersspannet, från barn till äldre personer. Forskargrupper som har sin bas på enheten är TIDAS forskargrupp med fokus på metoder för att tidigt identifiera, behandla och stödja personer så att de kan behålla sin förmåga att arbeta och minska deras behov av sjukskrivning. ProDo forskargrupp med fokus på möjligheter och hinder i görandet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar på grund av neurologisk problematik. Enheten har också ett nära samarbete med forskargruppen FRESH som har fokus på äldre personers hälsa. På enheten och i forskargrupperna har vi doktorander, juniora och seniora forskare med en bred expertis som innefattar kunskaper om medicin, hälso-, aktivitets- och samhällsvetenskap, samt förmåga att bedriva kvalitativ forskning, RCTs, epidemiologiska studier och instrumentutveckling.
Ämne
Arbetsterapi
Ämnesbeskrivning
Arbetsterapi baseras på aktivitetsvetenskap vilket omfattar kunskaper om och studier av människan i aktivitet och görandet, hennes förmåga att använda sin tid och miljö, såväl den fysiska som den sociala och kulturella. Vidare omfattar aktivitetsvetenskap kunskaper om människans engagemang, vilja och förmåga att ha och kunna ta kontroll över sitt liv i det samhälle hen lever i. Ämnet innefattar också kunskap om vanor, livsmönster och miljöns betydelse för aktivitet. Utifrån den komplexa innebörden av människors görande och aktivitet i vardagen knyter arbetsterapi an till humanvetenskapliga, medicinska, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och teknologiska kunskapsområden.
Arbetsuppgifter
I anställningen ingår utbildning och forskning. Utbildningsmiljön har starkt fokus på studentcentrerat lärande och de huvudsakliga arbetsuppgifterna utgörs av teoretisk och praktisk undervisning av studenter i arbetsterapi på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå där den sökandes yrkeserfarenhet ska tillämpas i relevanta undervisningssituationer
Undervisningen sker på såväl svenska som engelska. I anställningen ingår att bedriva forskning, att aktivt söka externa medel samt att bidra till utveckling av huvudämnet arbetsterapi och aktivitetsvetenskap.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
Krav är att sökande har visad pedagogisk skicklighet, avlagd doktorsexamen inom arbetsterapi eller vad arbetsgivaren bedömer som närliggande områden samt legitimerad arbetsterapeut (svensk eller utländsk legitimation) med klinisk yrkeslivserfarenhet. Förmåga att undervisa på svenska och engelska är också ett krav.
Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
Den pedagogiska och vetenskapliga skickligheten bedöms utifrån högskoleförordningens kriterier med viktning mot pedagogisk skicklighet.
Den pedagogiska skickligheten bedöms genom värdering av kvaliteten av sökandes förmåga till undervisning i relation till kursmål, lärandeaktiviteter samt studenternas behov. Vidare ser vi att sökande har en förmåga till att aktivt arbeta för ett gott studieklimat, uppmuntra och stimulera studenters lärande. Utveckling och utvärdering av kurser, undervisning samt handledning inom huvudämnet ingår även i bedömningen. Pedagogisk skicklighet skall stärkas genom dokumentation eller via kontakt som kan verifiera sökandes skicklighet. Exempelvis genom kursvärdering, referens till student eller till utbildningsansvarig.
Kursadministrativ skicklighet bedöms genom värdering av kvaliteten av sökandes förmåga att ha kursansvar med tillhörande uppgifter såsom kursplanering, examinationer, kursplanearbete samt administration och användning av tillhörande digitala system. Skickligheten ska vara dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i undervisningen på grundnivå och/eller på avancerad nivå.
Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet kommer särskild vikt läggas vid dokumenterad förmåga att bedriva forskning inom huvudområdet arbetsterapi/ aktivitetsvetenskap. Bedömningen görs utifrån vetenskapliga publikationer och erhållna forskningsanslag. Det är meriterande med doktorandhandledning.
Vid bedömning av klinisk skicklighet läggs vikt vid dokumenterad omfattande klinisk erfarenhet/specialistkompetens, utveckling av kliniskt arbete samt implementering av forskning i klinik inom huvudområdet arbetsterapi.
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Högskoleförordningen
Göteborgs universitets anställningsordning
Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar
Kontaktuppgifter för anställningen
Programansvarig Jenny Hultqvist, telefon 0766-185750, jenny.hultqvist@gu.se
Sektionschef Annelie Gutke, telefon 031-7865747, annelie.gutke@neuro.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Övrigt
Saknar den sökande formell högskolepedagogisk utbildning enligt Göteborgs universitets riktlinjer förväntas den sökande att senast inom ett år från anställningstillfället ha påbörjat högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Prövningen av sådana högskolepedagogiska meriter ska ske i särskild ordning i enlighet med beslut av rektor.
Internationellt rekryterad personal erbjuds upphandlat relocationpaket samt upphandlad tjänst skattemöte/Global Mobility.
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
- Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
- Forskningsplan
- Bevis legitimation arbetsterapeut (svensk eller utländsk)
- Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
- Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2025/59 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 16 mars 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.